COPD beoordelingstest - Een introductie voor patiënten

Voor patiënten met een chronische obstructieve longaandoening (COPD)

Haal het meeste uit bezoeken aan uw arts met de COPD-beoordelingstest (COPD Assessment Test, CAT)

Haalt u het meeste uit uw leven?

Wanneer u COPD hebt, kan het moeilijk zijn om te herinneren hoe het voelt om door het leven te gaan zonder ademhalingsmoeilijkheden. U kan uw COPD echter zo beheren dat u opnieuw heel wat dichter komt bij het leven dat u wilt leiden.

De COPD-beoordelingstest (CAT) is een korte vragenlijst om even stil te staan bij uw COPD en de invloed ervan op uw dagelijks leven.3,7 

Wat is de CAT?

De CAT is een erkend hulpmiddel dat uit acht eenvoudige vragen bestaat. Deze vragen evalueren de impact van COPD op uw dagelijks leven en hoe de ziekte evolueert.

Elke vraag krijgt een score van 0-5. Uw totale score geeft uw arts of verpleegkundige een idee van hoe sterk de impact van COPD is op uw dagelijks leven, en het biedt een gemakkelijke manier om uw aandoening op te volgen tussen afspraken in.

Breng een op voorhand ingevulde CAT mee tijdens uw volgende afspraak met uw zorgverlener. Dit kan helpen om het gesprek te structureren en ervoor te zorgen dat u het meeste haalt uit uw bezoek.

Klik hier om de COPD-beoordelingstest te doen

 

Referenties

  1. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD); Patients Guide; 2019; 1-20
  2. Global Strategy for the Diagnosis, Management and Prevention of COPD, Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) 2020. Beschikbaar op: https://goldcopd.org(Laatst geraadpleegd Feb. 2020
  3. Jones PW The European respiratory journal 2009; 34:648-654, (KC)
  4. McCarthy The Cochrane Library 2015;2 (CD003793)
  5. Hill K European respiratory review 2013;22;405-13
  6. Lee SH The Clinical Respiratory Journal;2019;1-7
  7. How is your COPD? Take the COPD Assessment Test (CAT). Beschikbaar op: https://www.catestonline.org/(Laatst geraadpleegd Feb. 2020)